Twee jaar geleden stond ik aan de desk van @rtlboulevard. Toen vanwege de 14-jarige Onur, die besloot een einde aan zijn leven te maken door van een gebouw af te springen. Nadat hij naaktfoto van zichzelf ziet op Instagram. Het is schrijnende situatie van shame-sexting met verschrikkelijke gevolgen.
Vandaag was ik wederom kort te zien in @rtlboulevard. Ditmaal vanwege een aangevuld/herzien (wets)voorstel dat overwogen wordt om (shame-sexting en) sekschatting (een nieuwe term, die ik nog niet kende) te introduceren. Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen onder de 16 jaar worden binnenkort harder aangepakt. In een wetsvoorstel schrijft minister Grapperhaus van Justitie dat ‘sexchatting’ met kinderen voortaan expliciet strafbaar (2 jaar) wordt gesteld.
Ook al vind ik dit een mooie stap in de juiste richting. Het valt en staat nog altijd met de aangifte en wat daarmee gedaan wordt. De aangifte wordt opgenomen door het basisteam van de politie. Bijvoorbeeld door Rob en Carla. En niet zoals door velen gedacht wordt het cybercrimeteam of de zedenafdeling. De politie doet dit op basis van prioritering. Waarbij de afweging wordt gemaakt of de zaak bewijsbaar gemaakt kan worden, maar er wordt ook gekeken of er (in)direct een leven op het spel staat en wat er aan overige zaken (bijvoorbeeld een gewapende overval) ligt. Ook de ondercapaciteit binnen de politie speelt hierbij een rol.
Ik maak nog te vaak mee dat slachtoffers daarom niet verder geholpen kunnen worden door de politie. Ook al ziet de politie dat het liefst zelf ook anders. En de momenten dat het wel lukt om een zaak voor de rechter te krijgen draagt dat bij aan de aanpak om online cybercrime tegen te gaan.
Toch is dat voor slachtoffers en ouders van slachtoffers vaak moeilijk te behapstukken. Besef dat het doen van een aangifte in de meeste gevallen zinvol is. Zo maak je het voor een toekomstig slachtoffer hopelijk makkelijk om de weg naar het bureau te vinden. Hoe meer slachtoffers aangifte doen des te serieuzer wordt de problematiek genomen. Zoals dat ook het geval is met dit wetsvoorstel. Toch komt er nog geen capaciteit bij op korte termijn, maar in the end komen we er wel. En dit is wederom een goede stap in de juiste richting.
Ben of ken je iemand die slachtoffer is geworden van een dergelijke situatie, dan kun je altijd (anoniem) contact opnemen met @helpwanted.nl. Of mijn boek ‘Help, ik sta online’ erbij pakken. CC @blossombooks
Bron: RTL Boulevard / NOS